Ceny chat i chalup rostou
12. 11. 2018

Ceny chat i chalup rostou

Čím to je?

 

Češi jsou národ chatařů a chalupářů. Pokud porovnáme státy, tak je to Švédsko, Norsko a Česko - tam obyvatelé nejvíce „chataří“. Ceny chat a chalup rostou, protože je to vlastně alternativa pro bydlení a Čechům je docela blízká. Pokud porovnáme například byty v Praze s cenou chat a chalup ve středních Čechách, tak za byt v Praze můžete koupit ve středních Čechách i dvě chalupy. A podobně vychází třeba srovnání bytů v Brně a rekreačních obydlí na jižní Moravě.

 

Chaty či chalupy jsou často celoročně obyvatelné a je možné na ně získat hypotéku. Zájemce o bydlení proto kolikrát raději sáhne po alternativě bydlení na chatě, navíc v přírodě a klidu, než v předraženém bytě ve velkém městě.

 

Kde hledat levnou chalupu?

 

Jednou z variant je pořídit si chalupu, která není aktuálně celoročně obyvatelná, a postupně si ji zrekonstruovat nebo dostavět. Jenže celkové náklady i s materiálem a prací se nakonec mohou vyšplhat ještě výše, než za co byste koupili pěkný opravený objekt.

 

Levnější zachovalou nemovitost seženeme v destinaci, která není až tak oblíbená a nachází se dále od většího města. Zájemci o trvalé bydlení na chalupě potřebují mít v rozumné dojezdové vzdálenosti zaměstnání či školy pro děti, v seniorském věku je zase nezbytná blízkost lékaře. Pokud toto rekreační objekt nesplňuje, a pokud se nenachází ani ve vyhlášené turistické oblasti, je poptávka po něm nižší a tím i nemovitost levnější. Přitom v Čechách i na Moravě je spousta krásných ukrytých míst, stačí jen trochu popátrat.

 

Rizika koupě

 

U chat a starších chalup bývají rizika jejich koupě často spojena s jejich evidencí v katastru nemovitostí. Chaty například často stávají na pozemcích jiného majitele, naopak zákresy starých chalupářských stavení v katastrální mapě neodpovídají skutečné velikosti či umístění budovy. Na tyto nedostatky by vás realitní kancelář měla předem upozornit. I proto, že na nemovitosti s podobnými vadami banky odmítají poskytovat hypotéky. A složí-li klient ještě před přidělením hypotéky rezervační zálohu, pak by měl mít s realitní kanceláří písemně dohodnuto, že mu kancelář po případném neschválení úvěru bude ochotna celou rezervační zálohu vrátit.

 

Jaký vývoj chat a chalup se očekává?

 

Ceny v tomto případě kopírují vývoj cen nemovitostí. Tedy pokud jde nahoru cena bytů, domů, tak i ceny chat stoupají. Například oproti loňskému roku stouply ceny chat o 20, ale i o 40 %. Předpokládá se, že tento vzestup se bude pomalu zastavovat. Díky restrikci ČNB se růst cen i poptávky zpomalují.

 

Jsou chaty vhodné i k pronájmu?

 

I toto je u Čechů velice oblíbené. Jen jsou nájemníci čím dál náročnější. Takže pokud se chystáte pronajímat chalupu, počítejte s tím, že ji musíte vybavit připojením na WiFi a komfortem téměř jako v hotelu. Čím nižší komfort, tím samozřejmě nižší cena.

 

Pokud byste potřebovali poradit s výběrem vhodné chaty a chalupy nebo pomoci s prodejem Vaší nemovitosti, neváhejte se na mě obrátit.

Petr Procházka
Autor: Petr Procházka

„Mí klienti vědí, že se na mne mohou s důvěrou obrátit kdykoliv potřebují radu nebo pomoc. Rád pomůžu také vám. Nabízím hodnotné realtní služby."

Kontakty: 
tel.: 777 211 511, nebo email: petr@p-prochazka.cz
podrobné info o mě na www.p-prochazka.cz
web na mou realitní kancelář je www.housein.cz

 

 

 

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA